Välj rätt tvättmaskin

0
2235

Tvättmaskinen är en av våra allra viktigaste vitvaror. Med hjälp av den slipper vi tvätta våra kläder för hand. På så vis sparar vi både tid och andra viktiga resurser, som vi istället kan använda på annat i livet. Det är helt klart en fantastisk uppfinning som de allra flesta av oss använder oss av flera gånger i veckan.

Funderar du på att köpa en ny tvättmaskin? Då finns det några saker som du bör tänka på först. Med hjälp av följande tips kommer du garanterat att hitta den bästa tvättmaskinen.

Hög energiklass

Det allra första du bör leta efter är en tvättmaskin med en så hög energiklass som möjligt. A+++ är den allra högsta klassningen bland tvättmaskiner. En tvättmaskin med hög energiklass är ofta dyrare än en av en lägre klass, men du ska inte låta den stora prislappen skrämma dig. Se det istället som en bra investering. Genom att välja en högre energiklass, kommer du att spara mycket pengar när det kommer till elförbrukningen. Det tar inte alls lång tid att tjäna in de extra kronorna som du lagt ut.

 

Kombi eller var för sig?

Ska man välja att köpa en kombinerad tvättmaskin eller tvättmaskin och torktumlare var för sig? Det beror lite på hur mycket plats du har där hemma. Om du bor trångt, kan det vara bäst att köpa en kombinerad tvättmaskin. Dessa brukar dock förbruka mer energi än vanliga tvättmaskiner. De brukar heller inte vara lika effektiva på att torka din tvätt som en riktig torktumlare. Har du plats och pengar till det, bör du definitivt köpa dem var för sig.

Olika typer

De typer man ser i butikerna är frontmatade tvättmaskiner och toppmatade tvättmaskiner. De frontmatade tvättmaskinerna är nog de allra vanligaste. Luckan öppnas utåt, så att maskinen kan matas in framifrån. Denna typ av tvättmaskin passar dock inte alla hem, då de kräver en del plats för att du ska kunna öppna luckan.

Har man ont om plats är därför en toppmatad tvättmaskin det bästa alternativet. Då behöver du inte oroa dig för att luckan kommer att vara i vägen.

Hur stor ska trumman vara?

Du behöver såklart ta tvättkapaciteten med i dina beräkningar. Det finns många olika storlekar när det kommer till trummor.

Om du bor ensam eller med din partner, räcker det ofta med en trumma som klarar mellan tre till fem kilo tvätt. Har du en lite större familj på ca fyra till fem personer, bör kapaciteten på trumman vara ca åtta till nio kilo. Om din familj är ännu större, behövs en tvättmaskin med en kapacitet på över tio kilo.

Anna att tänka på

Det finns såklart många andra saker man bör titta efter när man letar efter nya tvättmaskiner. Några smarta funktioner som kan vara bra att ha är bland annat timers eller Wi-Fi-uppkoppling.

Med en timer på din tvättmaskin, kan du ställa in ditt tvättprogram så att det startar precis när du vill. Då kan du till exempel ha din tvätt klar lagom till att du kommer hem från jobbet eller plugget. Med en Wi-Fi-uppkopplad tvättmaskin kan du sköta det över din mobiltelefon.