Förhöj din vinupplevelse

0
1624

Kan du bara inte få nog av vin? Har du flera välfyllda vinställ eller skåp där hemma? Vin är en fantastisk dryck som de flesta av oss älskar. En del ägnar hela sina liv åt den. Det finns otroligt många olika sorters vin, och varje vin är unikt på sitt sätt med sina egna aromer och karaktärer. För att kunna se till att dina viner behåller sina fantastiska smaker, dofter och färger bör man tänka på ett par saker.

 

Förvaring och lagring

Det allra viktigaste man bör tänka på är hur man förvarar och lagrar sina viner. Det är under själva förvaringen många gör misstag. Det är ytterst viktigt att se till att förvara sina viner mörkt och svalt. Direkt solljus förstör vinet snabbt. Om man har tillgång till en vinkällare är det alltid det bästa alternativet. Många använder sig även av jordkällare eller liknande när de ska förvara och lagra sina viner under en längre period.

 

Det är alltid viktigt att temperaturen håller sig stabil, oavsett vart man förvarar sina flaskor. Större svängningar är aldrig bra. 12–15 grader är en optimal temperatur för förvaring. Vinet kan tåla temperaturer både över och under denna gräns, men försök att hålla den så nära 12–15 grader som möjligt.

Om du förvarar dina flaskor i en vinkällare, jordkällare eller ett annat slags rum bör du skaffa riktiga vinställ som är lämpade för förvaring av vinflaskor. Vinstället är anpassat för att flaskan ska ligga stilla och ostört under förvaringen. Wineandbarrels.se har vinställ av hög kvalitet i sitt sortiment.

Anledningen till att man bör förvara flaskorna liggande är för att se till att korken håller sig fuktig. Om korken torkar ut kan luft tränga in i flaskan och förstöra vinet. Detta gäller såklart inte flaskor med skruvkork.

 

Servering

 

Det finns ett par saker man bör tänka på när det kommer till servering av vin. Den optimala serveringstemperaturen skiljer sig från vin till vin. Röda viner bör ofta ha en serveringstemperatur mellan 12–18 grader. Vita viner bör serveras vid 7–13 grader, alltså lite lägre än de röda vinerna. Vin bör inte serveras över 21 grader. Då finns risken att vinet känns mer spritaktigt och starkt. Vid högre temperaturer avdunstar alkoholen lättare, vilket gör att spritsmaken blir starkare.

Med hjälp av en vinkyl kan du alltid få till en perfekt serveringstemperatur. Vissa vinkylar har olika temperaturzoner, så att du kan ha några flaskor på kylning samtidigt som du har några på lagring.

Att servera vinet i rätt sorts glas är också viktigt. Ett vin kan smaka olika beroende på vilken typ av glas man använder sig av vid serveringen. Formen på glaset gör stor skillnad. En form passar inte alla viner.
Ett rödvin smakar som bäst i ett glas med en större kupa, medan ett vitt vin smakar som bäst när det serveras i ett lite mindre glas.

Ett bra glas ska vara av tunt glas eller kristall. Kanten ska vara tunn och fin. Billiga vinglas är ofta av tjockare glas och är ofta mycket klumpigare. De är dock ofta lite tåligare än fina glas.